COMUNIQUEM EL TEU PROJECTEDisseny tipogràfic: tot reinventant Gutenberg

Category : Disseny Tipogràfic 05/03/2014

En un petit taller ubicat en els baixos d’un edifici hi trobem un gran artista “oficier”. Jesús Morentin, dissenyador gràfic de formació, professor de ESDi i Elisava, decideix ara fa vora cinc anys compaginar la seva docència amb un treball d’experimentació tipogràfica.

BunkerTypeLes aplicacions d’aquest ofici que Jesús ha recuperat de mans de la seva tradició famíliar, son múltiples i variades, des de la pura experimentació artística, fins a la creació identitat corporativa, com es en el cas del logo de la productora audiovisual “perla28”, o el diseny de cartelleria per als premis CIDIC (congres internacional de disseny i innovació de Catalunya)

Amb un llenguatge gràfic molt particular, es desplega tot un disseny visual que aconsegueix comunicar una esperit molt innovador.

La seva recerca expressiva està basada en la investigació i recuperació dels antics mètodes manuals mitjançant la utilització de tipografies de plom i fusta. Així BunkerType es la evolució d’un “bùnker tipogràfic”, nom amb el que irònicament una amiga seva es va referir al vell traster ple de lletres que ell va reconvertit en taller.

Explica que al principi només hi tenia un parell de alfabets de fusta, però que progressivament va anar ampliant per donar cabuda a tot tipus d’utillatge que els antics tallers tipogràfics utilitzaven, mòbils de fusta i plom, interlínies, lingots, filets, famílies tipogràfiques, comodins, i premses que omplen el seu petit espai de treball.

Podeu veure el seu treball a http://www.bunkertype.com/

O bé a l’escola Elissava on actualment s’hi troba la exposició “The Next Call, van H. N. Werkman. Una interpretación de BunkerType”, del 23 de gener al 7 de març i entrar en el concurs per tots els adeptes d’endur-te a casa l’obra que més t’agradi!

I per aquells apassionats del disseny que desitgin compartir una manera diferent de relacionar-se amb les tipografies de la manera tradicional tenen la possibilitat d’experimentar, tocar i crear sota la direcció de Jesús Morentin en el seu Taller-Bunker:

“Mensualment organitzo un workshop per a grups de màxim 5 Persones, en el que s’expliquen els fonaments de la tècnica tipogràfica tradicional, els elements bàsics que componen els motlles tipogràfics i l’utillatge de taller. Manipulem físicament lletres de diferent tipologia, materials i cos – sempre de fusta o plom –  entintant correctament els motlles i assajant en diferents superfícies en un viatge a les arrels dels vells mestres impressors dels últims cinc segles”

Workshops bunker

Des de Tònic donem suport aquesta iniciativa de recuperar oficis tradicionals, sense que això suposi deslligar-se d’una estètica ben innovadora. Ens encanta!

Esperem que aquest post t’hagi sigut útil. El pots compartir amb qui et sembla que li pugui interessar i ens pots contactar si tens alguna consulta. Recorda que també ens pots seguir a Google+, Facebook i Linkedin.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.